Samen op weg naar een gezonde levensstijl

Ready2improve begeleidt individuen, groepen en bedrijven naar een gezonde levensstijl en beter presteren

Het laatste nieuws over Ready2improve! Terug naar onze startpagina »

En de winnaars van Het Fitste Bedrijf 2019 zijn…

Op dinsdag 25 juni vond de slotshow plaats van het Fitste Bedrijf. Tijdens de 4de editie van de gezondheidschallenge gingen 15 Vlaamse bedrijven de uitdaging aan, goed voor in totaal 491 medewerkers. De winnaars worden bepaald aan de hand van fitheidsmetingen die de vooruitgang in kaart brengen van verschillende fysieke factoren zoals de BMI, het vetpercentage, de sportconditie en de herstelcapaciteit. Daarnaast wordt er ook naar de evolutie van een reeks mentale elementen gekeken waaronder de vitaliteit, depressieve gevoelens en algemeen welzijn. Na 12 weken worden dezelfde metingen herhaald. Conclusie: TVM Belgium boekte het meeste vooruitgang onder de bedrijven die met meer dan 15 medewerkers de uitdaging aangingen. In de categorie onder de 15 deelnemers ging het Antwerpse Altrex met de trofee aan de haal.

Spectaculair fitter

Voor Frank Van Nueten van TVM Belgium is de titel van ‘Fitste Bedrijf’ de bekroning van een bewust gezondheidsbeleid. “Ik was erg trots om te zien hoe zeer onze medewerkers in de uitdaging opgingen en hoeveel plezier ze eraan beleefden. Rennen of wandelen werd voor heel wat collega’s een vast onderdeel van de pauzemomenten. We hebben ook samen aan sportevents deelgenomen zoals de Antwerp 10 Miles en de Spartacus Run. Het Fitste Bedrijf heeft letterlijk iets in beweging gezet bij TVM. We gaan zeker verder werken om ons fitheidsniveau te behouden.” Over zijn eigen titel als fitste CEO van Vlaanderen voegde hij het volgende toe: “Deze trofee is een heel leuke erkenning. Ik vond het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Ik ben zelf aangenaam verrast dat mijn inspanningen zo’n effect hadden.”

Maar niet alleen de winnaars zien spectaculaire resultaten na de challenge. Tijdens de editie van 2019 slaagden de 491 deelnemers er dankzij hun inspanningen gedurende 12 weken in om hun sportconditie te verbeteren met maar liefst 10%, hun herstelcapaciteit met 5,9% en hun algemene conditie met 3%. Ook de mentale progressie was aanzienlijk. Zo nam de vitaliteit toe met 4,9% en steeg de algemene welzijnsscore met 8,4%.

Bij de ongeveer 90 bedrijven en de 2320 medewerkers die de voorbije vier edities deelnamen, tekende organisator Ready2improve een gemiddelde verbetering op van de sportconditie met liefst 19,1% en van de algemene conditie met 7,6%.

Minstens even spectaculair is het collectieve gewichtsverlies van maar liefst bijna 2 ton. Het vetpercentage van de deelnemers daalde gemiddeld met 3,6% en de BMI met 1,5%.

En niet alleen het fysieke aspect ging erop vooruit. Ook de mentale vooruitgang is indrukwekkend. Depressieve gevoelens verminderden met 7,2%. De vitaliteit steeg gemiddeld met 6,1% dankzij de challenge en de algemene welzijnsscore schoot de hoogte in met 9,4%.

Impact op alle medewerkers

Wouter Goris, CEO van Ready2improve, is bijzonder tevreden met de resultaten die het Fitste Bedrijf oplevert. “Het is geweldig om te zien dat zelfs een relatief kleine en korte inspanning al zo’n groot verschil maakt. En niet alleen bij een select groepje van sportievelingen binnen de bedrijven. Onze challenge zorgt voor indrukwekkende resultaten bij alle deelnemers. Ook degenen die wat minder sportief zijn aangelegd en daardoor net meer baat hebben bij de verbetering van hun conditie,” zegt hij. “Het bewijst dat het echt een must is voor bedrijven om te investeren in de gezondheid van hun medewerkers. Veel bedrijven onderschatten nog de impact hiervan op de teamspirit, concentratie, absenteïsme… Een uitgekiend gezondheidsbeleid is dus niet enkel goed voor de medewerkers, maar levert ook grote voordelen op voor de bedrijven zelf. Zo gaat het ziekteverzuim 12 tot 36% naar beneden bij medewerkers die voldoende lichaamsbeweging hebben en schiet de vitaliteit de hoogte in. Een kleine investering met een grote impact dus.”

Ik ben nu bijna 2 maanden gestopt met roken. het lijkt wel een eeuwigheid. Het lijkt wel alsof ik nooit gerookt heb. Waar ik vroeger een zeer bevreemd gevoel ervoer bij de gedachte om te stoppen, ervaar ik nu eerder een vreemd gevoel bij de herinnering aan het roken. En de hoofdgedachte die op zo’n momenten door mijn kop schiet moet zo iets zijn van: “Raar, ik snap niet waarom ik verslaafd geweest ben”.

Ik snap het niet, maar ik weet nog wel heel goed waarom ik wilde stoppen, niet alleen deze keer maar de 2 voorgaande keren. Het is namelijk de pijn die me steeds heeft aangezet om definitief te stoppen, de pijn van een longontsteking of een acute bronchitis. Noch de foto’s op pakjes sigaretten, noch de zwarte longen van körper hebben met ooit kunnen bekoren om de sigaret aan de haak te hangen. Maar dus wel de diepe pijn in mijn longen tijdens een hoest waarin ik leek te stikken, het zielige gevoel dat dan overblijft wanneer je met rood doortraande ogen, buiten adem, narochelend en met een befluimde zakdoek op bed zit na te hijgen en het minder fraaie toekomstbeeld dan dan automatisch door je kop schiet. Wat geeft me hoop om dit vol te houden? Wel, daar moet ik niet zolang over nadenken:

- Elke hoest die de belofte inhoud van een zuivere long.
- Het gevoel dat ik met sportbeoefening terug kan opbouwen en dat sport niet enkel meer dient ter compensatie. Het geeft mee een zeer vrij gevoel terug te kunnen sporten met dat uitgangspunt.
- De goedkeurende blik van Marie als ze polst naar mijn rooksctiviteiten en ik quasi nonchalant kan zeggen dat ik nog steeds gestopt ben, alsof het een evidentie is.
- Nu ja, het meest basale gevoel dat momenteel bij me overheerst is effectief een gevoel van evidentie. Raar idee, maar het is er. Ik wil uiteindelijk ook van dit gevoel af. Eigenlijk zou het gevoel volledig moeten opgaan in een way of life zonder sigaretten waar niet-nooit weer wordt bij stilgestaan. En dat lukt beter en beter. De gedachte-het gevoel steekt minder en minder frequent de kop op en dat stemt me hoopvol.

Samengevat: Waarom?
- Voor mijn gezondheid
- Voor Marie (mijn dochtertje)
- Voor mijn geluk

-- Lee