Samen op weg naar een gezonde levensstijl

Ready2improve begeleidt individuen, groepen en bedrijven naar een gezonde levensstijl en beter presteren

Het laatste nieuws over Ready2improve! Terug naar onze startpagina »

Is overgewicht dan toch niet zo ongezond?

In een recent grootschalig onderzoek in de verenigde Staten werd de relatie onderzocht tussen BMI (body mass index) en metabole gezondheid (bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en insulineresistentie).

Het onderzoek bevestigt dat je kans om op al deze punten gezond te zijn afneemt naarmate je BMI-klasse stijgt. De BMI wordt als volgt in klassen onder gedeeld: 18.5-25 is gezond, 25-30 is overgewicht, 30-35 is obesitas klasse 1, 35-40 is obesitas klasse 2, >40 is morbide obesitas.

Het onderzoek toont echter ook aan dat deze indeling volgens BMI-klassen niet sluitend is om te bepalen of iemand gezond of ongezond is. Er zijn mensen met overgewicht en obesitas die wel metabool gezond zijn. Gewicht is dus duidelijk niet de enige bepalende factor van je gezondheid.

Deze bevinding bevestigt wat al eerder is gebleken uit meerdere onderzoeken: je levensstijl (al dan niet gezond eten, voldoende bewegen, niet roken en je stress beperken) is het meest bepalend voor je metabole gezondheid en dus je bloeddruk, cholesterol en al dan niet (pre)diabeet zijn.

Echter!Weet dat gewicht nog steeds een zeer bepalende factor blijft: 53% van de mensen met overgewicht (BMI 25-30), 71% van de mensen met obesitas klasse 1 (BMI 30-35) en 84% van de mensen met een BMI boven de 35 zijn metabool ongezond en hebben dus hart- en vaatziekten en/of (pre)diabetes.

Onze voornaamste conclusie uit dit onderzoek is dan ook: doe steeds je uiterste best om gezond te eten, voldoende te bewegen, niet te roken en je stress te bestrijden. Lukt het je dan nog steeds niet om een ideaal gewicht te bereiken, wees dan niet te bang van je overgewicht. Maar ook: heb je nu een gezond gewicht, maar geen gezonde levensstijl, weet dan dat de kans toch zeer groot is dat je gezondheid niet optimaal is of slechter zal worden in de toekomst.

Hulp nodig om je voeding, beweging, rookgewoontes en stress management te verbeteren? Wij staan voor je klaar. Contacteer ons gerust voor vrijblijvende info.

Ik ben nu bijna 2 maanden gestopt met roken. het lijkt wel een eeuwigheid. Het lijkt wel alsof ik nooit gerookt heb. Waar ik vroeger een zeer bevreemd gevoel ervoer bij de gedachte om te stoppen, ervaar ik nu eerder een vreemd gevoel bij de herinnering aan het roken. En de hoofdgedachte die op zo’n momenten door mijn kop schiet moet zo iets zijn van: “Raar, ik snap niet waarom ik verslaafd geweest ben”.

Ik snap het niet, maar ik weet nog wel heel goed waarom ik wilde stoppen, niet alleen deze keer maar de 2 voorgaande keren. Het is namelijk de pijn die me steeds heeft aangezet om definitief te stoppen, de pijn van een longontsteking of een acute bronchitis. Noch de foto’s op pakjes sigaretten, noch de zwarte longen van körper hebben met ooit kunnen bekoren om de sigaret aan de haak te hangen. Maar dus wel de diepe pijn in mijn longen tijdens een hoest waarin ik leek te stikken, het zielige gevoel dat dan overblijft wanneer je met rood doortraande ogen, buiten adem, narochelend en met een befluimde zakdoek op bed zit na te hijgen en het minder fraaie toekomstbeeld dan dan automatisch door je kop schiet. Wat geeft me hoop om dit vol te houden? Wel, daar moet ik niet zolang over nadenken:

- Elke hoest die de belofte inhoud van een zuivere long.
- Het gevoel dat ik met sportbeoefening terug kan opbouwen en dat sport niet enkel meer dient ter compensatie. Het geeft mee een zeer vrij gevoel terug te kunnen sporten met dat uitgangspunt.
- De goedkeurende blik van Marie als ze polst naar mijn rooksctiviteiten en ik quasi nonchalant kan zeggen dat ik nog steeds gestopt ben, alsof het een evidentie is.
- Nu ja, het meest basale gevoel dat momenteel bij me overheerst is effectief een gevoel van evidentie. Raar idee, maar het is er. Ik wil uiteindelijk ook van dit gevoel af. Eigenlijk zou het gevoel volledig moeten opgaan in een way of life zonder sigaretten waar niet-nooit weer wordt bij stilgestaan. En dat lukt beter en beter. De gedachte-het gevoel steekt minder en minder frequent de kop op en dat stemt me hoopvol.

Samengevat: Waarom?
- Voor mijn gezondheid
- Voor Marie (mijn dochtertje)
- Voor mijn geluk

-- Lee