Samen op weg naar een gezonde levensstijl

Ready2improve begeleidt individuen, groepen en bedrijven naar een gezonde levensstijl en beter presteren

Het laatste nieuws over Ready2improve! Terug naar onze startpagina »

Is overgewicht dan toch niet zo ongezond?

In een recent grootschalig onderzoek in de verenigde Staten werd de relatie onderzocht tussen BMI (body mass index) en metabole gezondheid (bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en insulineresistentie).

Het onderzoek bevestigt dat je kans om op al deze punten gezond te zijn afneemt naarmate je BMI-klasse stijgt. De BMI wordt als volgt in klassen onder gedeeld: 18.5-25 is gezond, 25-30 is overgewicht, 30-35 is obesitas klasse 1, 35-40 is obesitas klasse 2, >40 is morbide obesitas.

Het onderzoek toont echter ook aan dat deze indeling volgens BMI-klassen niet sluitend is om te bepalen of iemand gezond of ongezond is. Er zijn mensen met overgewicht en obesitas die wel metabool gezond zijn. Gewicht is dus duidelijk niet de enige bepalende factor van je gezondheid.

Deze bevinding bevestigt wat al eerder is gebleken uit meerdere onderzoeken: je levensstijl (al dan niet gezond eten, voldoende bewegen, niet roken en je stress beperken) is het meest bepalend voor je metabole gezondheid en dus je bloeddruk, cholesterol en al dan niet (pre)diabeet zijn.

Echter!Weet dat gewicht nog steeds een zeer bepalende factor blijft: 53% van de mensen met overgewicht (BMI 25-30), 71% van de mensen met obesitas klasse 1 (BMI 30-35) en 84% van de mensen met een BMI boven de 35 zijn metabool ongezond en hebben dus hart- en vaatziekten en/of (pre)diabetes.

Onze voornaamste conclusie uit dit onderzoek is dan ook: doe steeds je uiterste best om gezond te eten, voldoende te bewegen, niet te roken en je stress te bestrijden. Lukt het je dan nog steeds niet om een ideaal gewicht te bereiken, wees dan niet te bang van je overgewicht. Maar ook: heb je nu een gezond gewicht, maar geen gezonde levensstijl, weet dan dat de kans toch zeer groot is dat je gezondheid niet optimaal is of slechter zal worden in de toekomst.

Hulp nodig om je voeding, beweging, rookgewoontes en stress management te verbeteren? Wij staan voor je klaar. Contacteer ons gerust voor vrijblijvende info.

Ik merk dat de coaching door Ready2improve bij het bereiken van mijn doelstellingen essentieel is. Het geeft een versterkt gevoel om steeds op de “improve coaches” beroep te kunnen doen.
-- Mario Vanolst (Managing Director Euromedix)​