Samen op weg naar een gezonde levensstijl

Ready2improve begeleidt individuen, groepen en bedrijven naar een gezonde levensstijl en beter presteren

Het laatste nieuws over Ready2improve! Terug naar onze startpagina »

Rood vlees gevaarlijk?

Rood vlees gevaarlijk?

Recent verscheen in het nieuws een waarschuwing van WHO (World Health Organisation) in verband met de consumptie van ‘rood vlees’: rood vlees en vooral de bewerkte vleeswaren (charcuterie en gehakt) blijken kankerverwekkend te zijn.

Omdat niet alle nieuwsberichten even compleet en duidelijk waren, geven wij graag wat duiding.

Onder ‘rood’ vlees valt al het vlees afkomstig van dieren met vier poten: rund, kalf, varken, paard, schaap, lam, geit, konijn, ... .Gevogelte (kip, kalkoen, kwartel, ...) valt hierbuiten.En vis uiteraard ook.

Van bewerkte vleeswaren (charcuterie) is met zekerheid bewezen dat ze darmkanker, prostaatkanker en pancreaskanker kunnen veroorzaken indien je er te veel van eet. Maar ook voor het zuivere vlees (steak, kalfslapje, varkensmignonette, ...) zijn er duidelijke aanwijzingen dat deze kankers kunnen veroorzaken als je er te veel van eet.

Mag je dan helemaal geen vlees meer eten? Toch wel. Vlees is een goede bron van ijzer, zink, vitamine B12 en eiwitten, maar overdaad schaadt. Te veel van het ijzer dat in vlees zit, beschadigt de darmwand en stimuleert de productie van kankerverwekkende nirosamines. Voedingskundigen raden aan om niet meer dan 500g rood vlees per week te eten, vlees bij de warme maaltijd en charcuterie samengeteld.
Concreet komt het er op neer om slechts 3 dagen per week vlees bij de warme maaltijd te eten (en dan niet meer dan 150g per keer) en de andere dagen af te wisselen tussen kip en gevogelte. Charcuterie vermijdt je beter helemaal. Charcuterie is extra ongezond doordat er vaak smaak- en bewaarstoffen aan worden toegevoegd. Als je het echt niet kunt laten, beperk je dan tot maximaal 2 keer per week een dunne laag charcuterie bij de boterham en de andere dagen kaas, vis, ei of een vegetarische spread.

Moet je vlees blijven eten om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen? Neen, zeker en vast niet. Vlees kan perfect vervangen worden door vegetarische alternatieven. Het is echter wel belangrijk om vlees niet zomaar te schrappen maar te vervangen door de juiste alternatieven. Meer daarover in een volgende nieuwsbrief. Je kan ook steeds terecht bij onze diëtist of voedingsconsulent om met zekerheid een evenwichtige vegetarische voeding samen te stellen.Voor inspiratie om lekker vegetarisch koken kan je alvast terecht op www.evavzw.be/zelf-koken.

Ik ben nu bijna 2 maanden gestopt met roken. het lijkt wel een eeuwigheid. Het lijkt wel alsof ik nooit gerookt heb. Waar ik vroeger een zeer bevreemd gevoel ervoer bij de gedachte om te stoppen, ervaar ik nu eerder een vreemd gevoel bij de herinnering aan het roken. En de hoofdgedachte die op zo’n momenten door mijn kop schiet moet zo iets zijn van: “Raar, ik snap niet waarom ik verslaafd geweest ben”.

Ik snap het niet, maar ik weet nog wel heel goed waarom ik wilde stoppen, niet alleen deze keer maar de 2 voorgaande keren. Het is namelijk de pijn die me steeds heeft aangezet om definitief te stoppen, de pijn van een longontsteking of een acute bronchitis. Noch de foto’s op pakjes sigaretten, noch de zwarte longen van körper hebben met ooit kunnen bekoren om de sigaret aan de haak te hangen. Maar dus wel de diepe pijn in mijn longen tijdens een hoest waarin ik leek te stikken, het zielige gevoel dat dan overblijft wanneer je met rood doortraande ogen, buiten adem, narochelend en met een befluimde zakdoek op bed zit na te hijgen en het minder fraaie toekomstbeeld dan dan automatisch door je kop schiet. Wat geeft me hoop om dit vol te houden? Wel, daar moet ik niet zolang over nadenken:

- Elke hoest die de belofte inhoud van een zuivere long.
- Het gevoel dat ik met sportbeoefening terug kan opbouwen en dat sport niet enkel meer dient ter compensatie. Het geeft mee een zeer vrij gevoel terug te kunnen sporten met dat uitgangspunt.
- De goedkeurende blik van Marie als ze polst naar mijn rooksctiviteiten en ik quasi nonchalant kan zeggen dat ik nog steeds gestopt ben, alsof het een evidentie is.
- Nu ja, het meest basale gevoel dat momenteel bij me overheerst is effectief een gevoel van evidentie. Raar idee, maar het is er. Ik wil uiteindelijk ook van dit gevoel af. Eigenlijk zou het gevoel volledig moeten opgaan in een way of life zonder sigaretten waar niet-nooit weer wordt bij stilgestaan. En dat lukt beter en beter. De gedachte-het gevoel steekt minder en minder frequent de kop op en dat stemt me hoopvol.

Samengevat: Waarom?
- Voor mijn gezondheid
- Voor Marie (mijn dochtertje)
- Voor mijn geluk

-- Lee