Samen op weg naar een gezonde levensstijl

Ready2improve begeleidt individuen, groepen en bedrijven naar een gezonde levensstijl en beter presteren

Het laatste nieuws over Ready2improve! Terug naar onze startpagina »

Gewone boter toch niet zo ongezond?

Gewone boter toch niet zo ongezond?

Misschien heb je het ook gehoord van je huisarts en waarschijnlijk was je dan evenzeer in de war als iedereen: na tientallen jaren te horen dat de “goeie boter” of de hoeve/melkerij/echte boter absoluut te mijden valt omdat het je cholesterol verhoogt en dat we beter plantaardige margarines gebruiken, krijgen we nu net het omgekeerde te horen.Wat is daar nu van aan?

De wetenschap staat niet stil, ook die van de voeding niet.Dat plantaardige oliën gezond zijn omwille van hun onverzadigde vetzuren staat nog steeds buiten kijf.Maar er is een groot verschil tussen hun natuurlijke vorm, vloeibare oliën, en hun bewerkte vorm, vaste plantaardige vetten zoals minarines en margarines.

Om van een vloeibare olie een vaste stof te maken is een industrieel verhardingsproces nodig.Daarbij vindt er een zeer ongewenst chemisch proces plaats: de gezonde onverzadigde vetzuren van de plantaardige olie worden voor een stuk omgezet tot voor ons hart- en vaatsysteem zeer schadelijke transvetzuren.Deze transvetzuren hebben nog veel meer een verhoging van onze slechte cholesterol tot gevolg dan de verzadigde vetzuren uit echte boter.

Daar komt nog bovenop dat niet alle plantaardige oliën geschikt zijn om te verhitten.Veel plantaardige oliën gaan puur door verhitting ook transformeren naar de gevaarlijke transvetten.Het effect bij een margarine is daardoor dubbel: ten eerste zijn de vloeibare oliën verhard en daarbij zijn transvetzuren ontstaan, ten tweede gaan we ze ook nog verhitten waardoor nog meer transvetzuren ontstaan.

Echte boter is bij koelkast temperatuur hard van nature en is bovendien hittestabiel, waardoor er geen transvetzuren ontstaan als je het gebruikt om te bakken.

Let wel: dit betekent nog steeds niet dat je zomaar onbeperkt boter mag gebruiken.Hou het op de boterham op een dunne geschraapte laag en voor de warme maaltijd op 1 afgestreken eetlepel per persoon.

Een plantaardige olie die wel bestand is tegen verhitting en in zijn natuurlijk vloeibare vorm perfect geschikt is om te bakken en bovendien bewezen gunstige effecten heeft op ons hart- en vaatsysteem is olijfolie.Extra vierge, koude eerste persing geniet steeds de voorkeur.
Kokos- en palmvet zijn plantaardige bronnen van verzadigde vetten en hittestabiel, dus ook geschikt om te verhitten.

Daarnaast zijn de meest geschikte bronnen van gezonde vetten noten, notenolie (niet geschikt om te verhitten), koolzaad- en lijnzaadolie (niet geschikt om te verhitten) en vette vis (zalm, haring, makreel, sardines).

Ik ben nu bijna 2 maanden gestopt met roken. het lijkt wel een eeuwigheid. Het lijkt wel alsof ik nooit gerookt heb. Waar ik vroeger een zeer bevreemd gevoel ervoer bij de gedachte om te stoppen, ervaar ik nu eerder een vreemd gevoel bij de herinnering aan het roken. En de hoofdgedachte die op zo’n momenten door mijn kop schiet moet zo iets zijn van: “Raar, ik snap niet waarom ik verslaafd geweest ben”.

Ik snap het niet, maar ik weet nog wel heel goed waarom ik wilde stoppen, niet alleen deze keer maar de 2 voorgaande keren. Het is namelijk de pijn die me steeds heeft aangezet om definitief te stoppen, de pijn van een longontsteking of een acute bronchitis. Noch de foto’s op pakjes sigaretten, noch de zwarte longen van körper hebben met ooit kunnen bekoren om de sigaret aan de haak te hangen. Maar dus wel de diepe pijn in mijn longen tijdens een hoest waarin ik leek te stikken, het zielige gevoel dat dan overblijft wanneer je met rood doortraande ogen, buiten adem, narochelend en met een befluimde zakdoek op bed zit na te hijgen en het minder fraaie toekomstbeeld dan dan automatisch door je kop schiet. Wat geeft me hoop om dit vol te houden? Wel, daar moet ik niet zolang over nadenken:

- Elke hoest die de belofte inhoud van een zuivere long.
- Het gevoel dat ik met sportbeoefening terug kan opbouwen en dat sport niet enkel meer dient ter compensatie. Het geeft mee een zeer vrij gevoel terug te kunnen sporten met dat uitgangspunt.
- De goedkeurende blik van Marie als ze polst naar mijn rooksctiviteiten en ik quasi nonchalant kan zeggen dat ik nog steeds gestopt ben, alsof het een evidentie is.
- Nu ja, het meest basale gevoel dat momenteel bij me overheerst is effectief een gevoel van evidentie. Raar idee, maar het is er. Ik wil uiteindelijk ook van dit gevoel af. Eigenlijk zou het gevoel volledig moeten opgaan in een way of life zonder sigaretten waar niet-nooit weer wordt bij stilgestaan. En dat lukt beter en beter. De gedachte-het gevoel steekt minder en minder frequent de kop op en dat stemt me hoopvol.

Samengevat: Waarom?
- Voor mijn gezondheid
- Voor Marie (mijn dochtertje)
- Voor mijn geluk

-- Lee