Samen op weg naar een gezonde levensstijl

Ready2improve begeleidt individuen, groepen en bedrijven naar een gezonde levensstijl en beter presteren

Het laatste nieuws over Ready2improve! Terug naar onze startpagina »

Het recht om onbereikbaar te zijn

Het recht om onbereikbaar te zijn

Iedereen kent het wel: eindelijk rustig aan tafel gaan zitten voor je avondmaal en daar gaat de telefoon. Je herkent het nummer: je baas of een belangrijke klant, dus je neemt op, tot groot ongenoegen van de rest van het gezin.Tien minuten bellen, een kwartiertje om de gevraagde dringende gegevens door te mailen, eindelijk terug naar de tafel, maar jouw eten is koud en de rest van het gezin is al van tafel.Tot zover de weinige family time van vandaag.En bovenop een boze blik van vrouw of man.En die blik wordt nog bozer wanneer je later op de avond toch nog eens je smartphone checkt om te zien of er nog een dringende vraag werd gestuurd via mail.

Je GSM/smartphone afzetten tijdens de maaltijd en heel de avond kan een oplossing zijn, maar grote kans dat de baas dan boos is, omdat hij veronderstelt dat je een GSM van het bedrijf hebt gekregen om altijd bereikbaar te zijn.Wel, niet langer zo bij BMW!

Het management van BMW erkent voortaan het recht van de werknemer om onbereikbaar te zijn in zijn privétijd.Sterker nog: besteed je in je privé tijd toch tijd aan werkmails, dan mag je die uren inhalen op een andere dag.

Deze beslissing zorgde voor heel wat heisa in de pers, maar lijkt ons een goed idee.Geen grotere stressfactor dan constante mails en telefoons, bijna 24u op 24u en 7 dagen op 7.Terwijl een werknemer pas optimaal kan presteren wanneer hij ook de kans krijgt om af en toe de knop volledig om te draaien.

Referentieartikel: http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_auto/BMW_laat_werknemer_onbereikbaar_zijn.9467625-3100.art?ckc=1

Probleem: overgewicht, conditie bedenkelijk. Suggestie van de huisarts op R2i te contacteren. Doelstelling: werken aan gewicht en conditie verbeteren.
Actie: gestart in aug '07 - voorzichtig op vlak van conditie (met wandelen en fietsen), focus op voeding: natuurlijk minder snoepen, maar ook meer water drinken, meer fruit en groenten eten. Nooit gevoel dat ik minder moest eten, wel anders. 
Resultaat mei '09: 10 kg vermagerd en stabiel. 10 mijl van Antwerpen gelopen (maar was wel stikkapot de twee volgende dagen :-)) Hoe is het gelukt: de ervaring en overtuiging van mezelf dat het niet zo verder kond; het nodige duwtje in de rug van de dokter; de steun van mijn vrouw en de aanmoediging van de kinderen; en niet in het minste de training met mijn naamgenoot van R2i - de vriendelijkste stok achter de deur die ik ken. Net wat ik nodig had.

-- Wouter