Samen op weg naar een gezonde levensstijl

Ready2improve begeleidt individuen, groepen en bedrijven naar een gezonde levensstijl en beter presteren

Het laatste nieuws over Ready2improve! Terug naar onze startpagina »

Een smartphone voor elke wernemer kan een bedrijf heel wat ziektekosten besparen

Stress kan leiden tot een burn-out, of je nu een medewerker of een manager bent. Stress kan daardoor een grote kost betekenen voor een bedrijf. In de UK bleven in 2012 werknemers gemiddeld vijf dagen thuis van het werk omwille van stress, angst of depressie.

Ziekteverlof kost bedrijven handenvol geld.De motivatie om personeel gezond en gelukkig te houden ligt dus hoog.

Een groot aantal bedrijven gebruikt daarom middelen om stressgerelateerde problemen te ontdekken nog voor ze zich voor doen.Het Duitse bedrijf Qiagen ontwikkelde daartoe een draagbaar toestelletje dat constant het niveau van het stress hormoon cortisol meet en ook van de hormonen testosteron en immunoglobuline.

Een hoog niveau van stress ondermijnt ons immuunsysteem en maakt ons meer vatbaar voor ziekte en hart- en vaatproblemen.Wanneer op tijd wordt ontdekt dat medewerkers last hebben van hoge stress, kan een werkgever onmiddellijk ingrijpen om erger te voorkomen.Dit door de medewerker aan te moedigen om meer te gaan sporten of zijn werkschema aan te passen.

Naast het toestelletje om het hormonenniveau te meten, kan ook het meten van de hartslag een goede indicator zijn van een nakende burn-out of zelfs plotse dood.Een aanpassing in de ademhaling kan de hartslag al helpen dalen. Wordt hier tijdig op ingespeeld dan kunnen erge gevolgen van een te hoge hartslag worden vermeden.

Dit soort toestellen blijven echter duur en het is voor de meeste bedrijven niet realistisch om elke medewerker hiervan te voorzien.Wat wel mogelijk is voor bedrijven is om algemene preventieve maatregelen te treffen: door “smart labels” te kleven aan de trap, bijvoorbeeld, waarmee medewerkers kunnen zien hoeveel kcalorieën ze extra verbruiken door de trap te nemen in plaats van de lift.Deze gegevens kunnen ze dan, door het label te scannen met hun smartphone, inbrengen in een app.

Smartphones zijn veel goedkoper dan de bovenvermelde toestellen.De meeste medewerkers hebben er zelfs al een.Smartphones, smarthorloges en sensorarmbanden kunnen nu reeds hartslag, bloeddruk en verbruikte kcalorieën registreren en uploaden in een app die de evolutie van deze parameters bijhoudt en de gebruiker informeert en motiveert tot een gezonde levensstijl.

De bestaande Ready2improve app (zie eerder artikel) en de app die we momenteel in ontwikkeling hebben voor het europese With Me project (zie eerder artikel) spelen hier perfect op in.

Referentie artikel: http://www.bbc.co.uk/news/business-25316690

Wouter Goris van Ready2improve heeft tijdens onze ‘Sensibilisatiedag Welzijn – FOD Binnenlandse zaken in beweging’ vier interessante (twee Franstalige en twee Nederlandstalige) interactieve workshops gegeven rond stressbeheer. Hij bracht dit onderwerp op een enthousiaste & deskundige wijze aan. De samenwerking verliep op een aangename en vlotte manier.

-- Christian Malevé (Maatschappelijk assistent, FOD)