Samen op weg naar een gezonde levensstijl

Ready2improve begeleidt individuen, groepen en bedrijven naar een gezonde levensstijl en beter presteren

Het laatste nieuws over Ready2improve! Terug naar onze startpagina »

Spelen is niet langer alleen voor kinderen

Nieuwe smartphone app om je gezondheid te monitoren

Het bekomen van een gezonde levensstijl is niet eenvoudig. De vraag is hoe je eraan begint en vooral hoe je gemotiveerd blijft om er aan te werken. Geen eenvoudige opdracht. Ready2improve, in samenwerking met Zenjoy, lanceert daarom haar “Improver” app, een eenvoudig te gebruiken app die mensen ondersteunt en begeleidt op hun weg naar een gezond leven. Door een slimme combinatie van dataregistratie, spelelementen (ook wel gamification genoemd) en het delen van resultaten via sociale netwerken (zoals Facebook en Twitter) wordt gezondheid leuk en blijft je motivatie hoog.

Ga zelf aan de slag

De “Improver” app biedt de mogelijkheid om zowel je beweging, voedselopname, gemoed, als gewicht bij te houden en geeft duidelijke feedback rond vooruitgang en resultaten door middel van grafieken en een algemene gezondheidsscore. Ook kunnen doelen gesteld worden, om zo stap voor stap gezonde gewoontes te creëren. De hele app werd opgebouwd rond het principe van zelfdeterminatie. De app speelt in op de autonomie van de gebruiker (je bepaalt zelf welke activiteiten je doet en je stelt zelf doelen), verhoogt de competentie van de gebruiker (je leert uit de directe feedback van de app) en geeft de mogelijkheid om zijn directe omgeving te betrekken (o.a. door resultaten te delen via sociale netwerken). Zo wordt de motivatie van de gebruiker sterk verhoogd.

Gezondheid is fun!

Belangrijk is dat het gebruiken van de “Improver” app ook leuk is! De app biedt meer dan 40 uitdagingen (ook ‘achievements’ genoemd) waarbij je beloond kan worden voor een hele waaier aan activiteiten binnen de app (bv. het loggen van informatie of het stellen/behalen van doelen). De ene achievement zal eenvoudig te behalen zijn, andere zijn uitdagender en vragen meer tijd. Zo zal iemand die net start met de app, al snel voor zijn inspanningen beloond worden. Maar ook voor de ‘veteranen’ onder de gebruikers blijft het interessant en uitdagend om moeilijkere uitdagingen aan te gaan of verrast te worden door het behalen van een verborgen achievement. Voor de competitie beesten biedt de “Improver” app nog een extraatje: een leaderboard geeft de gezondheidsscore van alle gebruikers weer en beloont de beste “Improvers” met een hoge plaats in de ranking. Alle persoonlijke overwinningen (zoals een hoge plaats in de ranking of het behalen van achievements) kunnen via sociale netwerken gedeeld worden met vrienden en familie.

Betrokken partners

Het concept van de “Improver” app is ontstaan uit een Masterthesis vanuit Groep T- Engineering College Leuven, en dit binnen het internationaal onderzoeksproject SIXPAC dat uitgaat van Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogeschool. Recent werd de app voorgesteld op de ‘Fun and Games’ conferentie in Toulouse.

De “Improver” app is verkrijgbaar in de iTunes App Store.

Ik ben nu bijna 2 maanden gestopt met roken. het lijkt wel een eeuwigheid. Het lijkt wel alsof ik nooit gerookt heb. Waar ik vroeger een zeer bevreemd gevoel ervoer bij de gedachte om te stoppen, ervaar ik nu eerder een vreemd gevoel bij de herinnering aan het roken. En de hoofdgedachte die op zo’n momenten door mijn kop schiet moet zo iets zijn van: “Raar, ik snap niet waarom ik verslaafd geweest ben”.

Ik snap het niet, maar ik weet nog wel heel goed waarom ik wilde stoppen, niet alleen deze keer maar de 2 voorgaande keren. Het is namelijk de pijn die me steeds heeft aangezet om definitief te stoppen, de pijn van een longontsteking of een acute bronchitis. Noch de foto’s op pakjes sigaretten, noch de zwarte longen van körper hebben met ooit kunnen bekoren om de sigaret aan de haak te hangen. Maar dus wel de diepe pijn in mijn longen tijdens een hoest waarin ik leek te stikken, het zielige gevoel dat dan overblijft wanneer je met rood doortraande ogen, buiten adem, narochelend en met een befluimde zakdoek op bed zit na te hijgen en het minder fraaie toekomstbeeld dan dan automatisch door je kop schiet. Wat geeft me hoop om dit vol te houden? Wel, daar moet ik niet zolang over nadenken:

- Elke hoest die de belofte inhoud van een zuivere long.
- Het gevoel dat ik met sportbeoefening terug kan opbouwen en dat sport niet enkel meer dient ter compensatie. Het geeft mee een zeer vrij gevoel terug te kunnen sporten met dat uitgangspunt.
- De goedkeurende blik van Marie als ze polst naar mijn rooksctiviteiten en ik quasi nonchalant kan zeggen dat ik nog steeds gestopt ben, alsof het een evidentie is.
- Nu ja, het meest basale gevoel dat momenteel bij me overheerst is effectief een gevoel van evidentie. Raar idee, maar het is er. Ik wil uiteindelijk ook van dit gevoel af. Eigenlijk zou het gevoel volledig moeten opgaan in een way of life zonder sigaretten waar niet-nooit weer wordt bij stilgestaan. En dat lukt beter en beter. De gedachte-het gevoel steekt minder en minder frequent de kop op en dat stemt me hoopvol.

Samengevat: Waarom?
- Voor mijn gezondheid
- Voor Marie (mijn dochtertje)
- Voor mijn geluk

-- Lee