Samen op weg naar een gezondere levensstijl

Ready2improve begeleidt individuen, groepen en bedrijven naar een gezondere levensstijl en betere prestaties.

Particulieren Bedrijven

Herculean, that's how I feel today

Hij had het geluk te mogen leren van geweldige mensen in uiteenlopende sectoren, landen en jobs. Hij maakte van enkele kleine ideeën een succesverhaal en werd in 1999 uitgeroepen tot jongste CEO van het Jaar. We praten met Yves Vekemans, voorzitter en CEO van Hercules Trophy International, tijdens de Hercules Trophy in Mechelen

Yves Vekemans, CEO Herculean

“Dream. Focus. Teamwork. Network."

Yves houdt van zijn leven! Hij is gepassioneerd in alles wat hij doet, zowel in zijn werk als in zijn vrije tijd. Hij is een bruisende ondernemer, coach, positivist, vader van drie, man van de wereld — en dat merk je meteen. Zijn carrière is zijn hobby. Maar hoe combineert hij deze carrière/hobby met een gezonde levensstijl? “Het vraagt discipline en dagelijkse focus", vindt Yves. “Ik heb nooit het gevoel dat ik werk, omdat ik het gewoon enorm graag doe. En dan loop je het risico dat je blijft werken. Ik luister naar mijn lichaam; wanneer het signalen geeft dan leg ik mij neer." Herculean, that's how I feel today Als voorzitter en CEO van de Hercules Trophy is Yves dagelijks bezig met een gezonde 'Herculeaanse' levensstijl. Met de Hercules Academy tracht hij niet alleen well-being binnen bedrijven te promoten, het wordt ook intern toegepast.

“Er wordt altijd gezegd dat roken zo dodelijk is. Wel, op een stoel zitten is veel dodelijker."

“Wij volgen onze eigen holistische benadering gebaseerd op de ervaringen van echte Olympiërs", legt Yves uit. “Dat gaat niet enkel over één aspect van well-being, maar om het grotere plaatje: voeding, body, mind en social. Dat zijn volgens ons de vier factoren om gelukkig te zijn. Als deze factoren in balans zijn, dan lukt het meestal wel." Yves' visie over well-being is allesbehalve traditioneel en gaat veel verder: “Er wordt altijd gezegd dat roken zo dodelijk is. Wel, op een stoel zitten is veel dodelijker. Ik probeer zoveel mogelijk meetings al wandelend te doen. Dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest — het zorgt voor een veel beter sociaal contact."

Een wake-up call

Een slechte work-life balance blijft vaak niet zonder gevolgen. “Ik denk dat iedereen wel iemand kent die een burnout of depressie heeft gehad", zegt Yves. “Dat duurt vaak maanden voor je er terug bovenop komt." Op de vraag of hij zelf al eens tegen de spreekwoordelijke lamp is gelopen, is Yves heel open: "Ik heb een hartaanval gehad op mijn 37 door te veel negatieve stress en het gebrek aan een uitlaatklep. En dan ontplof je gewoon. Dat is mijn waarschuwing geweest. Ik heb mijn corporate carrière meteen gestopt, ik ben beginnen ondernemen en ik ben een ander mens geworden." En toch kan het altijd beter. “Ik doe veel te weinig aan sport", moet Yves toegeven. “Ik reis heel veel en ik heb drie kinderen. Daarom heb ik besloten om mijn energie te steken in de Hercules Trophy en in mijn kinderen. Mis ik dat? Ja, heel erg. Maar ik maak er vandaag de tijd niet voor. Gelukkig word ik niet snel dik en ben ik van nature heel actief, dus mijn conditie is wel in orde. Al zal die eerste keer terug in een squash court toch pijnlijk zijn." (lacht)

Ban de negativiteit en lach

Voor iemand wiens werk zijn hobby is, zoals Yves, is deconnecteren van de werksfeer dan ook heel moeilijk. “Mijn beste manier om te ontspannen is reizen", zegt Yves. “In New York of Dubai 10 minuten rondlopen met je voeten in het zand en even heel diep inademen heeft voor mij vaak een groter effect dan een uur tennissen." Wat hij kost wat kost vermijdt? “Negativiteit. Ik kijk vooral niet naar televisie en probeer de negatieve stress zoveel mogelijk te bannen. In plaats daarvan haal ik mijn endorfine uit lachen. Als ik niet zou lachen, dan zou ik hier nu al niet meer zitten."

“Als ik niet zou lachen, dan zou ik hier nu al niet meer zitten."

Informatie over Yves Vekemans, CEO Herculean

Bekijk alle thema's uit ons aanbod:

Jeroen (coach bij Ready2improve) heeft door zijn inspirerende en enthousiaste manier van lesgeven onze medewerkers op de juiste manier in beweging gezet. Een echte aanrader!

-- Ineos Phenol Belgium​