Samen op weg naar een gezondere levensstijl

Ready2improve begeleidt individuen, groepen en bedrijven naar een gezondere levensstijl en betere prestaties.

Particulieren Bedrijven

De dikke buiken-mentaliteit aan de kaak gesteld

Op een vrijdagochtend spreken we af met Sandy De Spiegeleer, CEO bij Amedes Laboratoria voor medische diagnostiek. Het is nog vroeg, maar het positivisme straalt van hem af en werkt aanstekelijk. We zijn benieuwd naar zijn geheim…

Sandy De Spiegeleer, Algemeen Directeur Amedes Laboratoria

15 kilogram extra bagage

Vandaag is Sandy De Spiegeleer een sportieve manager en een voorbeeld voor alle mensen met wie hij samenwerkt. Maar dat is niet altijd zo geweest. “Bij de geboorte van onze zoon Gaetan zo'n twee jaar geleden was samen met hem de trap opgaan al een hele opdracht", bekent Sandy. “Toen was het hijgen en puffen, nu gaat het vanzelf. Mijn zoon is intussen 10 kilo zwaarder en ik 15 kilo lichter, maar ik heb geen moeite om hem naar boven te sjouwen." (lacht)

Maar hoe slaagde hij erin het roer om te keren? “Een gezonde levensstijl is mogelijk, als je er maar aandacht voor hebt", meent Sandy. “Vroeger was ik niet bezig met wat ik at, op welke manier of hoe vaak ik aan sport deed. Het kwam gewoon zus of zo uit en er werd verder niet over nagedacht. Maar wanneer je op een bepaald moment beseft dat je fysiek serieus aan het achteruitgaan bent en je eigen gezin je wakker schudt, dan ben je niet goed bezig. Ik ben dan ook heel blij dat ik bij Ready2improve ben terechtgekomen. Een gezonde levensstijl is voor mij een kwestie van sensibiliseren van de dingen die je beter doen voelen dan voorheen."

“Mijn zoon is intussen 10 kilo zwaarder en ik 15 kilo lichter, maar ik heb geen moeite om hem naar boven te sjouwen."

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Het klinkt als een cliché, maar het is waar: “Wanneer je je fysiek beter voelt, ga je je ook in je hoofd beter voelen. Ik heb een heel druk leven, maar elke dag opnieuw zijn mensen verbaasd dat ik er zo vrolijk blijf bijlopen. En geloof het of niet, daar worden ze zelf vrolijk van."

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, niet? “Het is heel belangrijk een structuur in te bouwen in de week, waardoor je kan deconnecteren en tijd maken voor jezelf en je familie op een manier dat het zich integreert in het geheel", legt Sandy uit. “Tijd maken om te sporten en om samen met het gezin dingen te doen die voor hen ook aangenaam zijn, zodat het ook voor hen ook 'quality time' wordt. Je moet er echt aandacht aan schenken en plannen, anders lukt het niet. Zeker wanneer je veel en hard werkt, kan die aandacht afzwakken. En dan heb je een stimulus nodig.

Een voorbeeldfunctie

Het is voor mensen erg belangrijk om een leider te hebben die het goede voorbeeld uitdraagt. “De uitstraling van gezond leven, sport, vrolijkheid, positief denken, ervoor gaan… Al die factoren zijn dingen die mijn medewerkers enorm stimuleren en motiveren", zegt Sandy. “Een welzijnsbeleid hebben we niet echt, maar wel een 'fruitbeleid'. Elke week wordt er een grote fruitmand geleverd om mensen aan te sporen gezond met voeding om te gaan. Bovendien merk ik dat mijn vrolijkheid en sportiviteit, een positieve impact hebben. Ondanks het feit dat het niet georganiseerd wordt, zijn er heel wat mensen die mijn voorbeeld volgen. Als manager moet je respect hebben voor je mensen en ervoor zorgen dat ze op een gezonde levensmanier door het werk wandelen. Zo zie je dat het ook anders kan dan de dikke buiken- mentaliteit." (lacht)

“Zo zie je dat het ook anders kan dan de dikke buiken-mentaliteit."

Volgens Sandy is het een verhaal van evenwicht: “Evenwicht in een positieve werkomgeving die ervoor zorgt dat je mensen het werk doen met de inzet die je van hen daarin verwacht. En het één kan niet zonder het ander. Iemand die 's morgens gedemotiveerd naar het werk komt, haalt misschien maar een tiende van zijn werkelijke capaciteit. Mensen met een positieve ingesteldheid daarentegen, dat geeft een echte boost!"

Informatie over Sandy De Spiegeleer, Algemeen Directeur Amedes Laboratoria

Bekijk alle thema's uit ons aanbod:

Wouter Goris heeft ons geholpen bij de uitwerking van een globaal plan voor gezondheidsbeleid in onze school. Hij heeft ons de theoretische basis gegeven via een PowerPoint presentatie en ons een aantal concrete initiatieven voorgesteld. Bovendien heeft hij tijdens enkele weekends nog apart overlegd met onze verantwoordelijke voor gezondheidsbeleid en met de directie van KCST.

We zijn hem zeer erkentelijk voor zijn deskundige steun en enthousiaste aanbreng.

-- Johnny Jans (pedagogisch directeur, Katholieke Centrumscholen Sint-Truiden)