Samen op weg naar een gezondere levensstijl

Ready2improve begeleidt individuen, groepen en bedrijven naar een gezondere levensstijl en betere prestaties.

Particulieren Bedrijven

Ageas schudt hiërarchie door elkaar op Mont Ventoux

Meedraaien in de carrousel van het bedrijfsleven eist zijn tol. Dat weet Bart De Smet, CEO van Ageas, als geen ander. In 1993 ontkiemde door oververmoeidheid een zware infectie in zijn ruggengraat, waardoor hij van de heupen tot de tenen verlamd raakte. Het was een positief keerpunt in zijn leven, zo bleek achteraf.

Bart De Smet, CEO Ageas

Ken de grenzen van je lichaam

Hij kijkt terug op dat moment dat zijn verdere leven en carrière mee heeft gevormd. “Je botst tegen de grenzen van je lichaam", bekent Bart. “Op zo'n moment erken je het belang van de softere aspecten van het leven. Als manager breng ik sindsdien meer begrip op voor collega's met familiale of medische problemen." Zijn zware fysieke strijd leerde Bart bovendien relativeren. Stress staat dan ook niet in zijn woordenboek. “Met een humoristische kwinkslag haal je veel spanning weg tijdens vergaderingen. Ik ervaar de mentale belasting van het CEO-schap niet zo, integendeel. Constant nieuwe mensen leren kennen, dat beschouw ik als een voorrecht. Een lunch met een jonge, gedreven manager ontspant mij meer dan een avondje naar televisie staren."

Koersen met medepatiënt

Tijdens de revalidatie dook plots de liefde voor de fiets op. “Ik 'koerste' tegen een medepatiënt, een teken van onze positieve ingesteldheid", vertelt Bart. “De daaropvolgende 15 jaar stapte ik elke zondagochtend op de mountainbike voor een tochtje met kameraden. Fietsen is de ideale ontspanning: niet belastend voor de gewrichten, een sport die je in alle omstandigheden kan beoefenen en ideaal om je in de natuur onder te dompelen." Tijdens de zomermaanden pendelde Bart zelfs regelmatig met de fiets naar zijn werkplek: “Na een douche op kantoor begin je messcherp aan de dag. De jongste jaren blijft de fiets echter vaak op stal. Mijn lichaamsbeweging beperkt zich tot het doorkruisen van luchthavens en vergaderzalen."

“Werknemers die gelukkig zijn op het werk, presteren ook beter."

De passie voor de fiets sijpelde ook door tot binnen de muren van Ageas. “In 2007 besloten we om onze klanten en partners niet uit te nodigen voor het obligate etentje, maar samen de Mont Ventoux te beklimmen", zegt Bart trots. “Ondertussen beklimt een 100-tal personeelsleden jaarlijks een bekende col voor Kom op tegen Kanker. Op zo'n dag smelt de hiërarchie weg als sneeuw voor de zon. Als CEO word je grandioos uit de wielen gereden (lacht). Mensen van alle afdelingen en niveaus vormen één peloton, los van de structuur op de werkvloer. Die positieve flow trekt zich door tijdens de daaropvolgende werkweken." Wat begon als een geisoleerd fietsinitiatief, breidde zich uit als een olievlek. Ageas telt ondertussen tientallen bedrijfsclubs: pétanque, volleybal, voetbal… noem maar op.

Successen vieren en positieve feedback geven

Kan je een gezonde levensstijl combineren met een drukke job? Volgens Bart is het “noodzakelijk, moeilijk, maar mogelijk". Zelfs met een onregelmatig leven, dat bol staat van vergaderingen, vliegreizen en korte nachten. “Je professionele discipline doortrekken in je levensstijl, dat is de uitdaging", vindt Bart. “Als je een dergelijke job vol wil houden, moet je met mate eten en drinken. Ageas biedt haar medewerkers daarom dagelijks een stuk fruit aan. Bovendien serveert ons bedrijfsrestaurant een gevarieerd menu."

“Een topfunctie combineren met een gezonde levensstijl is noodzakelijk, moeilijk, maar mogelijk."

Ten slotte heeft Ageas ook aandacht voor het mentale welzijn. Bart besluit: “We vragen veel van onze medewerkers, maar geven we ook veel terug. Daarom laten we onder bepaalde voorwaarden thuiswerk toe, om de filestress te bannen. Door successen te vieren en positieve feedback te geven, motiveer je bovendien collega's. Uiteindelijk brengen mensen het leeuwendeel van hun leven door op hun werk. Als zij hier gelukkig zijn, presteren ze ook beter."

Informatie over Bart De Smet, CEO Ageas

Bekijk alle thema's uit ons aanbod:

Eind 2006 kwam ik tot één grote conclusie: mijn levensstijl moet veranderen. Niet roken, gezonder en regelmatiger eten en meer sporten! Dan maar naar wouter, tot dan nog kotgenoot. Wel, de drie doelstellingen hierboven zijn meer dan geslaagd. De kilo's vloegen er niet af, maar fitter ben ik wel. Ik kijk niet meer op tegen een uur of meer sporten.
Natuurlijk praten we regelmatig over mijn vierde nog niet vermelde doelstelling: topscheidsrechter worden. Op het open european championship voor 19-jarigen in Goteborg bewees ik fysiek en mentaal meer dan ooit klaar te zijn.
Alles kan beter, dus bouwen we stilaan verder naar een topconditie die in de topsport dan ook vereist is.

-- Angelo